Bottle of rice milk

I disse år kan man roligt sige, at der er stort fokus på sundheden. Der kommer hele tiden nye ideer og teorier om, hvad der er sundt, og hvad der ikke er. Debatten startes også i og med, at der hele tiden kommer nye varer på markedet.

For blot ti år siden var der ikke andet end komælk i køleskabene i supermarkedet. Men i dag kan man finde mange alternativer til mælk. Det skyldes, at der er kommet en udbredt opfattelse af, at komælk ikke er så sundt for os, som vi egentlig går og tror. Men hvad med de nye alternativer – er de så sunde, som man kunne håbe på, og kan de erstatte almindelig mælk helt?

Mælkealternativer lavet på planter og nødder

Alternativerne til almindelig mælk er efterhånden mange. På hylden kan du både finde ris-, soya- og havredrik samt de noget dyrere mandel-, cashew-, hasselnød- og kokosdrikke. Fordi der ikke er tale om egentlig komælk, må producenterne ikke kalde det mælk, og derfor indgår ordet ”drik” i betegnelsen i stedet for.

Disse produkters formål er dog at erstatte mælken fra køer, da det siges, at den indeholder væksthormoner og andre ting, der ikke er gode for vores helbred. De nye drikke laves på planter og nødder, der ofte blendes sammen med vand, filtreres og tilsættes en smule sukker for bedre smag. Derfor har de en helt anden næringssammensætning end almindelig komælk.

Hvis man kigger på næringsindholdet alene, kan man derfor ikke sige, at plantedrikkene kan fungere som en direkte erstatning for mælk – fx er niveauet af calcium og vitamin d ikke lige så højt.

Hvad er egentlig naturligt?

Der er ikke noget endegyldigt svar på, om man bør drikke plante- eller komælk. Det handler alt sammen om, hvad man tror på. Hvis man kigger på næringsindhold, er der både fordele og ulemper ved begge valg. Diskussionen går dog meget på, hvad der egentlig er naturligt.

Nogle argumenterer for, at komælk er lavet til kalve, og derfor ikke bør indtages af mennesker. Modsat er der nogle, der argumenterer for, at menneskerne efterhånden har drukket mælk så længe, at vores system er vant til det.

Samtidig er der også nogle, der kritiserer plantedrikkene for deres ingredienser, fx i form af GMO-soya og tilsat sukker. Derfor er det svært at give et endeligt svar på, hvilken slags mælk, der er det sunde valg. Det er nok noget, man selv må tage stilling til, og så må man drikke den slags mælk, som man tror og føler er bedst.