I dagens Danmark er liberalisme ofte forbundet med en bestemt side af det politiske spektrum. Det er gerne den mere højere drejet side.

På sin vis er det lidt morsomt at den er så stærkt forbundet med den konservative side, men det skyldes naturligvis den meget borgerlige indstilling som liberalismen antager. I den grundlæggende liberalistiske filosofi bør du været sikret visse fundamentale rettigheder hvis du er del af et samfund.

Der har været forskellige ideer som er dukket op igennem historien. Særligt er der visse aspekter af den liberalisme som kan spores helt tilbage til det antikke Grækenland.

Den gang havde man dog et lidt mere restriktivt syn på det at være en borger. Det var langt fra alle som havde ret til at kalde sig borger.

Med den moderne liberalisme, som især blev frembragt af John Locke, var alle en borger. Alle havde ret til sig selv og egen krop. Altså blev liberalisme et argument mod slaveri.

Liberalismens personlige og økonomiske aspekt

Mange som er kritikkere af liberalismen, ser den meget som en ideologi som fokusere på penge. Mine penge er mine penge, og dem skal andre ikke røre ved. Det er en lidt for firkantet måde at se det på.

Grundlæggende handler det om menneskets egen personlige frihed og ret til egen ejendom. Locke var en af de første filosoffer som definerede begrebet ejendomsret, og gav det en metafysisk berettigelse.

Du har ret til din ejendom

Naturligvis var det svært konkret at formulere ejendomsretten i liberalismen. Hvordan gør man eksempelvis krav på et stykke jord? Locke talte en del om arbejde.

Hvis man igennem arbejde, brugen af egne hænder, havde skabt noget, eller for eksempel plantet afgrøder, så blev det defineret som ens ejendom.

Derfor er det tyveri hvis nogle skulle tage dette fra dig, og det er statens opgave at håndhæve dette princip. Dog kan ens arbejdskraft i sig selv ses som en vare, og man kan derfor sælge den. Derfor ejer du ikke noget du har skabt under en ansættelse.

Dette er nogle af grundtankerne i liberalismen.

2 Comments

  1. Kurt

    Hvem har skrevet dette indlæg. Er indlægget skrevet af en socialist på 250år eller?

    • Restify

      Ha ha, der tror jeg du rammer meget godt. Ikke kun en gammeldag syn på nutidens liberalisme men også total misforstået.

Comments are closed.